Всеки исторически период ражда своите будители. Нека зачеркнем трите Б -

...
Всеки исторически период ражда своите будители. Нека зачеркнем трите Б -
Коментари Харесай

Лекарите от ВМА: Да зачеркнем безгрижието, безразличието, безверието

Всеки исторически интервал ражда своите будители. Нека зачеркнем трите Б - безгрижието, безразличието и безверието. Този апел насочиха лекарите от ВМА в Деня на националните будители, съобщи.

. „ Те не се избират инцидентно, а се основават тогава, когато има потребност от тях. Пръв Паисий Хилендарски се пробва да пробуди българите, убеждавайки ги, че има с какво да се гордеят. Справя се с тази нелека задача точно във време, в което народът е отчаян и останал без вяра ”, споделят още лекарите. И афишират: „ Днес страната ни е изправена пред едно доста съществено предизвикателство – пандемията от COVID-19 и всички последствия от нея. Повече от 8 месеца медицинските екипи се борят непрекъснато със болестта. Месеци на всеотдайна работа, безсънни нощи, рискови обстановки и физическо безсилие. Месеци, в които българските лекари са опората, доверието и сигурността, от което хората имат потребност ”.

На фона на това, няколко следващи вечери екипите от огромните лечебни заведения в София, последвани от наши сътрудници и в страната, се пробват с пробудят обществото с апели за съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Те излизат с включени светлини на мобилните си телефони, символизирайки светлината, която ни свързва в сложните времена на зараза от COVID-19. Зад всяка светлина стоят освен лекари, сестри и санитари, само че и фамилиите им, околните им, както и хилядите хора, които са минали през отделенията на лечебните заведения през миналите месеци, пишат още лекарите от ВМА на уеб страницата на болничното заведение си.

Тези хора носят искрици от духа на предците ни и се пробват да ги разпалят и измежду днешното общество. Това са хора, отдадени на своята специалност, хора с достолепие и отговорност, допълват те. И декларират: „ От какво би трябвало да се събудим през днешния ден? От негативизма, от безгрижието, безразличието и безверието... ”

Ето какво още разгласи ВМА в Деня на будителите:

Всеки човек има грижата за себе си и за своето пробуждане, както и здравето е персонална отговорност на всеки от нас. Но през днешния ден би трябвало да се събудим от личния си индивидуализъм, за сметка на груповите дейности.  Трябва ясно да осъзнаем, че единствено солидарно можем да се оправим с този проблем. Да загърбим апатията и да се отърсим от чувството, че нищо не зависи от нас. Напротив. Всичко е в нашите ръце и в осъзнатото отношение към казуса.

Днес свеждаме глави пред святото дело на националните будители, съдействали за съхраняването на българската  история. Но и изричаме имената на днешните будители, заставайки пред тях с очи на заслужена признателност.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР